Het Huwelijk—Tibaldus
Terug naar overzicht

Het Huwelijk—Tibaldus

Een potje taalfilosofie in een absurde koningstragedie.

  • Podium
  • Donderdag 25 april, 20:30
  • De Werf

Mijn kaap

Tibaldus speelt Het Huwelijk (1947) als een vervolg op Yvonne, Prinses van Bourgondië (Witold Gombrowicz) en laat de voorstellingen onderling overlopen, botsen en resoneren.

In Yvonne kwam de Prins in opstand tegen het Hof door te trouwen met de afstotelijke Yvonne. De revolte mislukte, de bruid overleefde het niet. In Het Huwelijk gaat de Prins een stap verder in zijn rebellie. Hij wil de regerende macht, de heersende ‘Vorm’ onttronen door zelf Koning te worden. Terwijl de Prins door een huwelijk zijn positie wil bestendigen in het paleis, breekt buiten de paleismuren een oorlog uit waarvan niemand zeker weet of hij wel echt bestaat. Tibaldus versterkt de muzikaliteit van het stuk door Gombrowicz’ tekstmotieven te verbinden aan melodieën uit de Vlaamse Polyfonie.

Dit is het juiste stuk op het juiste moment: Het Huwelijk verbeeldt de verantwoordelijkheid die elk spreken vereist en geeft in politiek correcte tijden een actuele draai aan een zeventig jaar oude tekst. (Etcetera)

locatie
KAAP | De Werf

van & met
Simon De Winne, Hans Mortelmans, Ferre Marnef, Lieselotte De Keyzer, Katrien Valckenaers, Hendrik Van Doorn, Sander De Winne, Lieven Gouwy
regie
Timeau De Keyser
tekst
Witold Gombrowicz
film, fotografie
Pieter Dumolin
vertaling
Paul Beers
techniek
Marie Vandecasteele

coproductie
Tibaldus & Toneelhuis
met steun van
KAAP & Campo