KAAP Creative Compass

KAAP is een kunstencentrum voor jazz, podium, literatuur
en beeldende kunst met 4 vaste uitvalsbasissen en nog veel
meer welgekozen plekken in Brugge en Oostende. (Lees meer)

Terug naar overzicht

STORM! festival 2017

Jazzfestival met exclusieve Belgische concerten, creaties en premières

  • Jazz Festival
  • Vrijdag 10 november t.e.m. zondag 12 november,
  • De Grote Post

Mijn kaap

Het belooft een muzikaal najaar te worden: in november staat de derde editie van STORM!-festival op het programma. Na twee succesvolle edities heeft het Oostendse jazzfestival zijn plaats veroverd in het Belgische landschap. KAAP zet de traditie verder. Ook voor deze editie belooft STORM! een vloedgolf van jazz die graag buiten de lijnen kleurt, met als hoogtepunt een festivalweekend in De Grote Post. Dat weekend duurt dit jaar trouwens één dag langer, en start al op vrijdag. De focus ligt op exclusieve Belgische concerten, albumpremières en veel aanstormend talent.
STORM! werkt ook opnieuw samen met het Mechelse festival BRAND!, wat onder meer resulteert in een nieuwe creatie van Ragini Trio, samen met twee internationale toppers.

EXCLUSIEVE BELGISCHE CONCERTEN

AMBROSE AKINMUSIRE QUARTET (US)
Zondag 12 november

Ambrose Akinmusire is een van de rijzende sterren van de huidige Amerikaanse jazzscene, en geldt op zijn 35ste als uithangbord van het legendarische Blue Note. Deze trompettist is een poëtische virtuoos die op originele en dynamische wijze verschillende muzikale werelden laat samensmelten. Hij brengt dit jaar een nieuw album uit op Blue Note, dat hij exclusief voor België voorstelt op STORM!.


JON BALKE SIWAN NO/ALG/ISR/IR)
Zaterdag 11 november

Nog een Belgische primeur: ‘Siwan’. De Noorse pianist Jon Balke bracht voor dit grootschalige project veertien muzikanten uit verschillende werelddelen bijeen. Deze band neemt het publiek mee op een muzikale ontdekkingsreis, van het Moorse Spanje over de Europese barok en de Perzische traditionele muziek tot bij de klassieke jazz. Op STORM! komt Jon Balke het tweede Siwan-album voorstellen, dat verschijnt op het vermaarde ECM-label. 


CREATIE STORM! & BRAND!

RAGINI TRIO FEAT. BOJAN Z & SAWANI MUDGAL (B/RS/IND)
Zondag 12 november

Ragini Trio, het triumviraat van de Belgen Lander Gyselinck en Nathan Daems met de Italiaan Marco Bardoscia, tast de grenzen af van hedendaagse jazz en Indische raga. Speciaal voor STORM! en BRAND! werken ze een nieuwe creatie uit met de Indiase zangeres Sawani Mudgal en de Frans-Servische pianist Bojan Z, een absolute pionier in het versmelten van jazz met balkanmuziek.

ALBUMPREMIÈRES

OCTURN (B/NL/FR)
Zaterdag 11 november

Al meer dan 20 jaar tekent Octurn zijn eigen muzikale landschap uit door de unieke aanpak van eigen composities. In sextet met gasten Magic Malik op fluit en Clemens Van der Feen op contrabas krijgen we op STORM! opnieuw een andere invalshoek te horen, ergens tussen de kleuren van Olivier Messiaen en John Cage in. Op STORM! stellen ze exclusief hun gloednieuwe album voor op het W.E.R.F.-records-label.


FES FEAT. DAVID BOVÉE: BOGGAMASTA (B)
Zaterdag 11 november

Flat Earth Society is terug, en hoe! Boggamasta is een hereniging met gitarist-van-heteerste-uur, David Bovée (Think of One) die intussen al jaren in Brazilië woont. Uit deze hernieuwde samenwerking rijzen nieuwe creaties, zoals Boggamasta. Een uitbundig project met Braziliaanse en Gambiaanse invloeden. STORM! presenteert de absolute albumpremière.


VERNERI POHJOLA GROUP: PEKKA (FIN)
Zaterdag 11 november

Trompettist Verneri Pohjola behoort tot de top van de Finse jazzscene en wordt vaak omschreven als de 'Miles Davis van het Noorden'. Na enkele succesvolle albums met zijn kwartet waagt hij zich nu aan zijn meest prestigieuze project ooit. Met 'Pekka' herinterpreteert hij de muziek van zijn overleden vader Pekka Pohjola, één van de vaandeldragers van de Finse jazz- en progressieve rockscene uit de jaren 70. Pekka Pohjola maakte deel uit van de legendarische band Wigwam, werkte samen met Mike Oldfield en mocht Frank Zappa tot één van zijn grootste bewonderaars rekenen. Daarnaast werd zijn muziek ook wereldwijd gesampled, onder meer door DJ Shadow. 'Pekka' is wellicht één van de meest geanticipeerde projecten van de laatste jaren in Finland.

JONG BELGISCH TALENT

SCHNTZL (B)
Vrijdag 10 november

Als winnaar van de vorige editie van de STORM!-contest, een wedstrijd voor jong talent, legde het uitzonderlijke duo SCHNTZL de afgelopen twee jaar een schitterend parcours af. Hun debuut op ons W.E.R.F.-Records-label is nu al een klassieker en voer voor fans van Nils Frahm, Radiohead en Keith Jarrett. We belonen ze graag met een editie van STORM!.


VEDER (B)
Zondag 12 november

Niels Van Heertum, centrale gast van het BRAND!-festival in Mechelen, zakt voor de laatste dag van STORM! af naar Oostende. Hij presenteert er zijn nieuwe project Veder, een Belgisch-Noorse alliantie met zijn soulmates Joachim Badenhorst, Ruben Machtelinckx en de Noorse trompettist Eivind Lønning.


STEIGER (B)
Zondag 12 november

Het jonge pianotrio Steiger koppelt eigenzinnigheid en inventiviteit aan speelvreugde. Hun fantastisch debuutalbum And above All (El Negocito) bevestigt hun veelzijdige stijl, gaande van rockgetinte tot minimalistische repetitieve nummers. Een pianotrio dat zich volgens De Morgen al meteen in het ‘peloton’ bevindt van de jonge Belgische jazzvernieuwers.


organisatie
KAAP