Storm - Auteurs die het vuur aan de schenen van de letteren leggen
Terug naar overzicht

Storm - Auteurs die het vuur aan de schenen van de letteren leggen

Met Roderik Six, Dominique De Groen en Christophe Vekeman o.l.v. Jelle Van Riet

  • Literatuur & debat
  • Zondag 24 november, 11:00
  • Vrijstaat O.

Mijn kaap

De literatuur vervelt met elke generatie, maar niet zonder haar eigen avant-garde. Baldadige stemmen dagen de gevestigde waarden uit, vinden verfrissende stijlen uit, laten hun engagement over het heden spreken en stuwen zelfs uitgevers tot het experiment. In Storm laten we drie auteurs aan het woord die deze aspecten van literatuur hoog in het vaandel dragen en die het vuur aan de schenen van de gevestigde letteren leggen.

Roderik Six brak door met Vloed, een dystopische roman over een wereld die onder water kwam te staan en waarin een groepje studenten moet zien te overleven op het dak van een peda. Zijn tweede roman Val blonk uit in sfeerschepping en onderhuidse suspense. Dit najaar verrast hij opnieuw met Volt, een roman die de toekomst van de mens in vraag stelt.

Dominique De Groen oogstte met haar poëziedebuut Shopgirl veel lof. Ze pende daarin haar ervaringen met ex-werkgever Primark neer via een reeks sterk antikapitalistische gedichten. Haar opvolger Sticky Drama plaatst de mens temidden een wereld van radioactieve planten, leegbloedende eilanden, ontaarde levensvormen en meer. Met haar uitgeverij Marktcorruptie brengt ze werk van nieuwe dichters uit in eigenzinnige en unieke uitgaven.

Christophe Vekeman staat niet voor niks gekend als literaire cowboy en dat heeft niet enkel met zijn favoriete kledingstijl of muziekkeuze te maken. Als auteur valt zijn werk in een categorie apart, zijn six-shooter bevat bravoure, waaghalzerij, creativiteit, humor en een scherpe blik. In Cruise voert Vekeman een resem aan personages aan die op “bezinningscruise” vertrekken op het schip Calm Sea. Maar het mag snel duidelijk zijn dat er woelige wateren op komst zijn.

Jelle Van Riet is freelance journaliste en schrijft o.a. bijdragen voor De Standaard. Haar visie op de literatuur loopt breed van jeugdboeken tot moderne romans. Ze schreef het boek “En God schiep de man” waarin ze op zoek ging naar de mannelijke schoonheidsidealen.


organisatie
KAAP
curator
Thomas Barbier

met
Roderik Six, Dominique De Groen, Christophe Vekeman
moderator
Jelle Van Riet