KAAP Creative Compass

KAAP is een kunstencentrum voor jazz, podium, literatuur
en beeldende kunst met 4 vaste uitvalsbasissen en nog veel
meer welgekozen plekken in Brugge en Oostende. (Lees meer)

Simple As ABC #2: Keep Calm & Validate—Thomas Bellinck, ROBIN
Terug naar overzicht

Simple As ABC #2: Keep Calm & Validate—Thomas Bellinck, ROBIN

Documentair muziektheater over de Westerse migratiemachine

  • Podium
  • Vrijdag 30 maart, 20:00
  • De Grote Post

Mijn kaap

Aan welke asielzoeker verlenen we het recht om in Europa te blijven en wie sturen we terug? Om deze onmogelijke vraag te beantwoorden, maakt de EU gebruik van datamanagement. Theatermaker Thomas Bellinck legt bloot hoezeer die technologie ons vervreemdt van het leed van mensen op de vlucht.

Met twee acteurs, vier muzikanten van spectra, scenograaf Jozef Wouters, componist Joris Blanckaert en tien gigabyte aan audiomateriaal maakte hij de voorstelling Simple As Abc #2: Keep Calm & Validate, het tweede deel in een reeks werken rond een van de meest complexe fenomenen van de 21e eeuw: de westerse migratiemachine.

Voor deze voorstelling kreeg Thomas Bellinck uitzonderlijk een blik achter de schermen van het mysterieuze FRONTEX, het Europese agentschap dat de bewaking van de grenzen van Europa tot doel heeft. Lees hier de tekst die hij schreef in opdracht van het internationaal kunstenfestival NEXT.

  • (...) Zo neemt hij het publiek op een bijna hypnothiserende manier mee in een duizelingwekkende val langs alle aspecten van het migratiemanagement. Dat geldt ook voor het einde dat inventief tabalu rasa maakt van alle infrastructuur die ingezet wordt bij de selectie van migranten. De Morgen
  • In een wervelend voorspel dikt acteur Jeroen Van der Ven alle ontdekkingen in tot een surreële reis, van de sterren tot de oceaan. Jules Verne verkent het digitale tijdperk. Harde datacontrole wordt een vorm van fantasie. De Standaard

Copresentatie
KAAP & De Grote Post
locatie
De Grote Post, Oostende

spel
Marjan De Schutter, Jeroen Van Der Ven
regie, tekst
Thomas Bellinck
compositie
Joris Blanckaert
muziek
Spectra
scenografie
Jozef Wouters
productie
Robin & Op.Rech.Mechelen
coproductie
De Grote Post, NONA, Kaaitheater, Kunstenfestivaldesarts, Spectra

taal
Engels – boventiteling in het Nederlands en Frans