Proust vandaag: op zoek naar de verloren tijd
Terug naar overzicht

Proust vandaag: op zoek naar de verloren tijd

  • Literatuur & debat
  • Zaterdag 21 december, 20:00
  • KAAP | Oostende

Mijn kaap

Lezing#1 door Claude Blondeel: WAAROM PROUST ANNO 2019?

Begonnen als een lid van de Parijse beau monde frequenteert Proust de salons, de schouwburgen, galerijen, concerten en fladdert her en der. Proust is gay en een bewonderaar van de natuur, de cultuur en de kunsten – daarin is hij best snob – en elegante vrouwen, die hij het hof maakt. Hij wekt deze oppervlakkige wereld tot leven in zijn magnum opus A la Recherche du Temps Perdu, voorzien van prachtig niets ontziend commentaar, om van de jongeman de grote schrijver Marcel Proust te worden in het laatste deel Le Temps Retrouvé (De Tijd Hervonden)

Société Marcel’ wil Proust naar het hier en nu halen in een lezingenreeks over diverse aspecten in zijn meesterwerk zoals de tijd, de liefde, de adolescentie (coming of age), seksualiteit, mythologisering, zijn schriftuur en plaats in de canon, de rol van muziek en film, filosofische en esthetische invloeden, het intellectueel klimaat van die tijd etc. 

Beginnen doen we op 21 december met de zelfverklaarde fan en begenadigd spreker Claude Blondeel (Klara radiocoryfee, o.a. samensteller van Bazar Belge, Oostende&Compagnie ). Hij is uitstekend geplaatst om de aftrap van dit meerjarenproject te geven, waarin we ons laten onderdompelen in de wondere wereld van Marcel die Proust wordt. Wie is hij en waarom willen we hem lezen anno 2019? Ben je geen Proustiaan: je kan er nog altijd een worden!

*‘Société Marcel’ is een ad hoc genootschap dat op zoek gaat naar de actuele waarde van de verloren tijd van Marcel Proust. Société Marcel is in het leven geroepen door Sofie Vandamme en Hendrik Tratsaert vanuit een gemeenschappelijke fascinatie voor leven en werk van Marcel Proust,  zijn ‘kathedraal in woorden’, zijn filosofie en zijn levensbeschouwingen. Het wil zich verdiepen in het werk van Proust vanuit de vragen als: Waarom dit oeuvre nog altijd zoveel mensen aan? Waarover gaat deze romancyclus? Wie was en hoe dacht die Proust? En waarom is hij nog steeds zo relevant?


organisatie
De Letterie, Société Marcel* en KAAP
locatie
KAAP | Vrijstaat O.

spreker
Claude Blondeel

extra info
De Letterie, Euphrosina Beernaertstraat 57, Oostende