Mining Stories—Silke Huysmans & Hannes Dereere
Terug naar overzicht

Mining Stories—Silke Huysmans & Hannes Dereere

Nederlandstalige première

  • Podium
  • Vrijdag 20 oktober, 20:30
  • KAAP | De Werf

Mijn kaap

Cicuit XIn Mining stories bekijken KAAP-makers Silke Huysmans en Hannes Dereere één gebeurtenis vanuit verschillende perspectieven. Die gebeurtenis is een mijnramp in Brazilië, op amper een paar kilometer van de plek waar Silke is opgegroeid. In 2015 werden verschillende dorpen er na een dambreuk door een verwoestende modderstroom volledig van de kaart geveegd.

Silke en Hannes reisden in de nasleep van deze ramp naar Brazilië om er met betrokkenen te praten. Aanvullend contacteerden ze wetenschappers, activisten, neurologen en economen uit verschillende hoeken van de wereld. Met geluidsmateriaal uit deze interviews maakten ze een montage van stemmen die elk hun verhaal van de ramp vertellen, vanuit hun eigen context, leefwereld en belangen.

Mining Stories is geen whodunit, geen reconstructie van de ramp, maar een intrigerende reis doorheen een kluwen van persoonlijke verhalen en maatschappelijke thema’s dat voor je ogen wordt ontward.

Een zorgvuldig opgebouwd en stilistisch tot in de kleinste details doordacht ‘theateressay’. Alles klopt, met een grote dramaturgische, filosofische en bijna wetenschappelijke precisie. (Theaterkrant)

KAAP-makers Silke Huysmans en Hannes Dereere zijn gefascineerd door de impact van landschappen en omgevingen op het dagelijkse leven.

In hun werk vertrekken ze haast nooit vanuit de beschrijving van de mens zelf, maar vanuit de systemen, gebouwen en verhalen die door mensen worden achtergelaten. Kenmerkend voor het duo is manier waarop ze onderzoek voeren. Op een bijna wetenschappelijke manier gaan ze in op de thematiek van hun toekomstige voorstellingen. Ze laten zich leiden door field research en gesprekken met betrokkenen en experts. 

Interview met Silke Huysmans & Hannes Dereere

Recensie Evelyne Coussens