Marjan Doom - Kunst en wetenschap en het openbreken van de rigide blik
Terug naar overzicht

Marjan Doom - Kunst en wetenschap en het openbreken van de rigide blik

KARAKTER salon

  • Literatuur & debat
  • Zondag 31 mei, 11:00
  • KAAP | Oostende

Mijn kaap

Het klassieke natuurhistorische museum, zoals dat bestaat in Brussel, Londen, Parijs of Berlijn, gaat over de geschiedenis en de verwezenlijkingen van de wetenschap. Gent wordt anders. Het nieuwe wetenschapsmuseum wil verwonderen. Bezoekers moeten buitengaan met meer vragen dan antwoorden. Het cliché van de wetenschapper als de man met een baard, een professor Barabas wordt aan de kapstok gehangen. In het wetenschapsmuseum trekken onderzoekers zelf naar tropische eilanden à la Indiana Jones.

De voortdurende evolutie van de wetenschap moet voor verwondering zorgen, zegt bezielster en directeur van het wetenschapsmuseum, Marjan Doom. “Een sprekend voorbeeld is de ontwikkeling van de menselijke geslachtsorganen. Enkele eeuwen geleden was men ervan overtuigd dat man en vrouw elk een aparte soort vormden. Vandaag zitten we met het debat over genderidentiteit. Bekende wetenschappers als Einstein of Newton zouden hyper verbaasd zijn over wat we vandaag allemaal weten. Wetenschap is een neverending story”. Marjan Doom is doctor in de diergeneeskunde, was conservator van het Morfologisch Museum in Gent, en heeft verschillende tentoonstellingen gecureerd. Haar blikveld is breder dan het strikt wetenschappelijke. Ze is een van de medewerkers achter de schermen van Berlinde De Bruyckere, een van onze belangrijkste kunstenaars. Berlinde de Bruyckere werkt vaak met dode paarden waar ze afgietsels van maakt. Die karkassen werden gedissecteerd door Marjan Doom.

Bij aankoop van een ticket, ontvang je de karakter publicatie ‘Kunst en wetenschap en het openbreken van de rigide blik’ van Marjan Doom. 

UITpas - Indien je een publicatie wenst, betaal je een opleg van 7 euro.


organisatie
KAAP, TaZ, Academia Press en de Auteurs
locatie
KAAP | Vrijstaat O.