Dr. Olivia Rutazibwa - (Af)leren. Kennis voor Antikoloniaal Samenleven | Karaktersalon
Terug naar overzicht

Dr. Olivia Rutazibwa - (Af)leren. Kennis voor Antikoloniaal Samenleven | Karaktersalon

Gaan we de witte wereld aanpakken?

  • Literatuur & debat
  • Zondag 30 mei, 11:00
  • KAAP | Oostende

Mijn kaap

Steve Biko stelde ooit dat het machtigste wapen in de hand van de onderdrukker, het brein van de onderdrukte is. Wat betekent dit in een samenleving waar ‘onderdrukten’ en ‘onderdrukkers’ in hetzelfde klaslokaal zitten, hetzelfde nieuws aangeboden krijgen, op een plek in de wereld die historisch de vruchten plukte van kolonisatie en bijgevolg vandaag tot het rijke Noorden hoort?

In haar Karakter “(Af)leren” en bijhorende karaktersalon gaat Dr. Olivia Rutazibwa in op de link tussen kennis en het timmeren aan een antikoloniale samenleving. Ze zoomt in het bijzonder in op antikoloniale solidariteit dicht bij huis en ver weg om na te denken over antikoloniaal samenleven; op het onderwijs en de media om te reflecteren over kennis en wat we moeten leren en afleren om kennis te cultiveren die ons als samenleving wapent tegen dominantie.

Olivia Rutazibwa is doctor in de politieke wetenschappen en docente Internationale Ontwikkelingssamenwerking aan de University of Portsmouth. Ze werd geboren in Brussel, heeft Rwandese ouders, groeide op in Antwerpen en woont intussen in het Verenigd Koninkrijk. De laatste jaren focust ze in haar onderzoek op westers ethisch buitenlandbeleid in het Globale Zuiden. Ze is vooral geboeid door post-koloniale machtsverhoudingen, diversiteit, Europa in de wereld, democratisering, (humanitaire) interventies en Afrocentrisme, en dus houden die dingen haar bezig in haar denken en schrijven.


uitgegeven door
Academia Press, Theater aan Zee, HoGent en KAAP

foto
Diego Franssens