Brigitte Herremans
Terug naar overzicht

Brigitte Herremans

KARAKTER salon #4

  • Literatuur & debat
  • Zondag 28 april, 11:00
  • KAAP | Oostende

Mijn kaap

De Karakter-reeks van dit seizoen draagt als thema ‘betrokkenheid’ (gelinkt aan deze TAZ-editie en centrale gast Lucas De Man). Een reden om mensenrechtenactivist en Midden-Oostenexpert Brigitte Herremans uit te nodigen in deze reeks.

Herremans houdt een pleidooi voor literatuur als wapen in de strijd voor mensenrechten. Woorden verbinden: ze bouwen bruggen tussen mensen die vaak mijlenver van elkaar afstaan. Omgekeerd is stilte een veelgebruikt wapen bij onderdrukking. De wetenschap dat je verhalen nooit zullen gehoord worden, dat je zal wegkwijnen in een cel en zelfs je familieleden de strijd voor je terugkeer zullen staken, voedde de machteloosheid van vele dissidenten in dictatoriale regimes zoals in Syrië, Libië of de Sovjet-Unie. Amerikaans filosofe Rebecca Solnit meent dat bevrijding altijd een verhalend proces is: er worden verhalen naar buiten gebracht, de stilte wordt doorbroken en er worden nieuwe verhalen geschapen.

Precies over de kracht van verhalen voor haar mensenrechtenactivisme en haar literaire inspiratiebronnen wil ze het hebben in haar lezing. We sluiten de matinee af met een publiek gesprek dat verder ingaat op de motieven van haar engagement. En je krijgt het cahier mee naar huis.


locatie
KAAP | Vrijstaat O.
organisatie
Theater Aan Zee
i.s.m.
KAAP, Studium Generale en uitgeverij Lannoo.

moderator
Fien Sabbe