Dichtbij en veraf
Terug naar overzicht

Dichtbij en veraf

Literatuurprogramma met Alicja Gescinska, Francesca Melandri, Ghayath Almadhoun en Kader Abdolah

  • Literatuur & debat
  • Zaterdag 06 oktober, 20:00
  • PZ Onzelievevrouw

Mijn kaap

Een memorabele ontmoeting tussen drie schrijvers en een gastvrouw, verbonden door migratie.
De Italiaanse Francesca Melandri schreef met haar bejubelde roman De Lange Weg naar Rome een beklijvende reis doorheen de geschiedenis van Europa, over kolonialisme en de grote migratiestromen van begin vorige eeuw tot nu. Ze neemt in deze periode Brugge onder de loep, als residente in het kader van citybooks.
Dichter Ghayath Almadhoun, geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Damascus, vluchtte in 2008 naar Stockholm. Almadhoun bleek vorig jaar dé revelatie en publiekslieveling van literatuurfestival Brutaal. Hij leest voor uit zijn (Arabische) gedichtenbundels (met simultaanvertaling).
Niemand minder dan meesterverteller Kader Abdolah vergezelt de twee auteurs. In 1988 arriveerde hij, als politiek vluchteling uit Iran, in Nederland. Hij leerde Nederlands met de boeken van Annie M. G. Schmidt én publiceert sinds 1993 in het Nederlands. We zijn benieuwd: hoe voelt dat, schrijven in een andere taal? En bestaat er iets als thuiskomen in taal? Een gesprek over familie, over de kracht van de verbeelding, maar ook over het belang van ‘roots’ en van een moeder- of een vadertaal.
Auteur/filosofe Alicja Gescinska (o.a. Canvas: Wanderlust) is gastvrouw en gesprekspartner. Door haar persoonlijke geschiedenis heeft zij een speciale affiniteit met migratie, en wat dit teweegbrengt.


organisatie
KAAP
i.h.k.v.
Un|settled in public space
locatie
Kapel van het PZ Onzelievevrouw

duur
150 min (met pauze)

Taal
Engels gesproken