KAAP Noord—– Literatoren van boven de grens
Terug naar overzicht

KAAP Noord—– Literatoren van boven de grens

Met Stephan Enter en Donald Niedekker

  • Literatuur & debat
  • Zondag 08 maart, 11:00
  • Vrijstaat O.

Mijn kaap

Typisch of atypisch? Wie de Nederlandse literatuur afsplitst van het overkoepelende “Nederlandstalige” zal wellicht meer dan enkele verschillen opmerken met Vlaams leesvoer. Maar valt ze ook te typeren? Met twee heel diverse auteurs spreken we over dit eigen spectrum, de taal en de zoektocht naar verbinding via de letteren. Heel bijzonder aanwezig in het werk van Stephan Enter en Donald Niedekker.

Stephan Enter is ook bij ons inmiddels geen onbekende meer. Na het winnen van de prijs van de lezersjury van de Gouden Boekenuil voor ‘Grip’ was de toon definitief gezet. In zijn nieuwe roman ‘Pastorale’ neemt hij een lange literaire traditie op de korrel en neemt hij afscheid van het patriarchaat. Tegelijkertijd zijn er de uitdagingen van een kleine gemeenschap in een steeds meer geglobaliseerde en verbonden wereld.

Donald Niedekker is een zeldzame ontdekking voor wie hem op het spoor komt. In de Nederlandse pers wordt hij wel eens beschreven als een literaire zen-meester. Zijn observatievermogen, bewustzijn en schrijfstijl zullen dit zeker niet ontkennen. In ‘Wolken&co’ volgen we een onbenoemde man (of Niedekker zelf?) tijdens twaalf seizoenen op een reis door Europa schijnbaar met notitieblok en potlood in de hand, meeschrijvend aan wat zich voor onze ogen afspeelt. Zijn nieuwste ‘Zo zie je alles’ zoekt verbinding op een andere manier. Daarin maakt Niedekker van een kleine, nietsbetekenende man expliciet expliciet deel van een grote wereld.

Dirk Leyman is boekenjournalist voor De Morgen en steeds mee met de nieuwe tendensen in de literatuur. Met een joviale blik en een scherpe tong voelt hij auteurs aan de tand.


organisatie
KAAP
curator
Thomas Barbier

moderator
Dirk Leyman