Vanish Beach—Hof van Eede
Terug naar overzicht

Vanish Beach—Hof van Eede

  • Podium
  • Zaterdag 25 maart, 20:30
  • De Werf

Mijn kaap

Een uitstapje naar Venice Beach, California, 1942. Met opgestroopte broekspijpen, in stijve driedelige burgerpakken zitten ze op het strand. Wat onwennig, wat te warm, wat te Europees, scheefgezakt in hun Amerikaanse strandstoel. Grote Europese cultuurdragers op de vlucht voor het nazisme. Onder hen Thomas Mann, Alma Mahler en Arnold Schönberg – de uitvinder van de atonale muziek, zelf een grote liefhebber van Bach en Brahms. Hun gesprek over de invloed van Goethe op Wagner stokt even, terwijl ze zwijgend een Mickey Mouse-ballon gadeslaan die over het strand vliegt. Intussen worden ze verteerd door heimwee naar een land dat hen wilde vernietigen.Programma
19:45
Foyer open
20:30
Voorstelling

Vanish Beach gaat over heimwee en ballingschap, over het belang van herinneringen – al dan niet fictieve – als dat het enige nog is wat rest van je thuisland. Aboriginals die op reis zijn, gaan net voor ze aankomen onder een boom op hun hurken zitten zodat hun ziel tijd heeft om hen in te halen. Maar wat als je ziel er nooit in slaagt je lichaam bij te benen, waar dan troost te vinden?

In Vanish Beach schuurt de diepte en de zwaarte van het Europese verleden tegen de oppervlakte en de vluchtigheid van het Amerikaanse consumerism. Welke existentiële troost vonden ze, en valt er ook nu nog te vinden in dat steeds meer mythische thuisland, Europa?


Theatercollectief Hof van Eede werd in 2011 opgericht door de zussen Ans en Louise Van den Eede en in 2014 aangedikt met Wannes Gyselinck. Met het gelauwerde drieluik Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe (2012), Dorstig (2013) en Het Weiss Effect (2014) en hun recentste voorstelling Paradis (2015) waren ze in De Werf te gast. Voor hun vijfde productie, Vanish Beach, werkte Hendrik Lasure (SCHNTZL) aan een nieuwe compositie.


organisatie
KAAP
copresentatie
Kaap & Cultuurcentrum Brugge

tekst
Hof van Eede.
spel
Marjan De Schutter, Filip Jordens, Greg Timmermans en Ans Van den Eede
Compositie en live muziek
Hendrik Lasure en koor
coproducenten
Klarafestival, LOD muziektheater
I.s.m.
CAMPO

locatie
KAAP | De Werf