Golfslag met Frederik Willem Daem, Eva Meijer en Peter Buurman
Terug naar overzicht

Golfslag met Frederik Willem Daem, Eva Meijer en Peter Buurman

In gesprek met Dirk Leyman

  • Literatuur & debat
  • Zondag 10 mei, 11:00
  • Vrijstaat O.

Mijn kaap

Verse vangst van de beloften uit de letteren. Hedendaagse thema’s en zorgen, vernieuwende stijlen, ongeremde stemmen - de 21e eeuw stroomt volop de letteren binnen, dankzij golf na golf van jonge auteurs die zich in de literatuur gooien. We duiken mee in verfrissend nieuw werk van Frederik Willem Daem en Eva Meijer, debutant Peter Buurman zorgt voor nieuw gewoel.

Willem Frederik Daem debuteerde enkele jaren geleden vol trompetgeschal met de verhalenbundel “Zelfs de vogels vallen”. Aan eigenzinnigheid heeft hij met zijn nieuwe roman “Tekens van leven” alvast niet ingeboet. Drie jaar lang schuimde Daem de ene na de andere kroeg af om er tot sluitingtijd te schrijven. In café De Kauw kwam alles bij elkaar, met als resultaat een literaire roes over verslaving, onthechting en reclame waarvan je na het lezen best de pijnstillers en koffie klaarhoudt.

Eva Meijer gaat nooit voor minder. Als kunstenares, schrijfster, filosoof en songwriter is ze niet alleen van vele markten thuis, maar weet ze ook op al die vlakken diepgang te vinden. Natuur en dieren zijn geliefde thema’s voor Meijer en dat laat zich merken in “De nieuwe rivier” en omdat grenzen er zijn om overschreden te worden werd het een roman, thriller en ecologisch pleidooi in één.

Peter Buurman laat zich niet in een hoekje duwen. Als een paling ontdoet hij zich van genres en normen en pleit ook in zijn roman voor het afgooien van de invloeden van anderen. Verrassend kan je “Een goede nachtrust” alleszins noemen. Tijdens een inbraak treft de inbreker de man des huizes aan tussen allerhande waardeloze spullen. In plaats van een confrontatie volgt echter de verbinding, te beginnen bij een goed gesprek en zomaar doorvloeiend in een raadselachtige reis door de nacht.

Dirk Leyman is boekenjournalist voor De Morgen en steeds mee met de nieuwe tendensen in de literatuur. Met een joviale blik en een scherpe tong voelt hij auteurs aan de tand.


organisatie
KAAP
curator
Thomas Barbier

moderator
Dirk Leyman