Fred Van Hove (film) + Farida Amadou - Hanne De Backer - Audrey Lauro - Stan Maris
Terug naar overzicht

Fred Van Hove (film) + Farida Amadou - Hanne De Backer - Audrey Lauro - Stan Maris

Sound in Motion presents

  • Muziek Film
  • Zondag 08 november, 16:00
  • KAAP | Oostende

Mijn kaap

De Antwerpse organisatie Sound in Motion promoot avontuurlijke muziek uit binnen- en buitenland, en doet dit via concerten (Oorstof), residenties (Visitations), een eigen label (Dropa Disc) en een jaarlijks Festival (Summer Bummer). Jong talent aan gerenommeerde muzikanten koppelen voor eenmalige concerten, concertreeksen of residenties is een van de speerpunten. Sound in Motion-events worden regelmatig georganiseerd bij partners als DE Studio, Het Bos, AB, Trix, De Singer, Les Ateliers Claus, recent nog in samenwerking met Jazz Middelheim 1.5 en nu voor het eerst in Oostende in samenwerking met KAAP.

16:00 film
Fred Van Hove: AN IMPROVISED LIFE (BE / 2020 / Philippe Cortens / 68’)

Een portret door Philippe Cortens in opdracht van Studiecentrum Vlaamse Muziek, gemaakt met de steun van Jan Dewilde en Sound in Motion. Pianist en componist Fred Van Hove (°1937) maakte deel uit van de 'Big Bang' van de Europese vrije improvisatie (met name de elpee Machine Gun van het Peter Brötzmann Octet), maar groeide uit tot een van de beste én meest onderschatte improvisatoren. Hij is vooral bekend van zijn legendarische trio met Brötzmann en Han Bennink, en zijn parcours van de laatste vier decennia groeide uit tot een van de briljante, maar onderbelichte hoofdstukken uit de Europese impromuziek. Hoe briljant dat parcours is krijgt u te zien in de gloednieuwe documentaire Fred Van Hove: An Improvised Life, die regisseur Philippe Cortens - zie ook Juul’s Ears en Jak Sels - maakte.
Cortens, desgevraagd: “Een carrière van meer dan zestig jaar samenvatten in een documentaire was quasi onbegonnen werk, Fred Van Hove: An Improvised Life is dan ook eerder een portret geworden, of een poging tot, van een eigenzinnige muzikant die tegen de stroom in zijn zin bleef en blijft doen, wat er ook gebeurt. 'Levende Legende' was misschien nog een betere titel geweest, maar ik ben Willy Vandersteen niet en ik hou jammer genoeg niet zo van alomtegenwoordige alliteraties. Peter Brötzmann, Sven-Åke Johansson, André Goudbeek, Walter Hus, Cel Overberghe, Bram Van Camp, Els Vandeweyer, Jan Michiels, Rik Hancké, Wim Opbrouck, Luk Perceval en, last but not least, Mie Van Cakenberghe passeren allemaal in deze documentaire en zullen het volmondig beamen. Zijn invloed binnen de vrije improvisatie en freejazz is van onschatbare waarde en reikt tot ver buiten de landsgrenzen. Lang leve Fred Van Hove!” aldus de filmmaker.

17:30 concert
FARIDA AMADOU - HANNE DE BACKER - AUDREY LAURO - STAN MARIS

Na een eerste succesvolle samenwerking tussen Ken Vandermarks Marker en de Belgische spelers Farida Amadou (el. bas), Hanne De Backer (baritonsax), Audrey Lauro (altsax) en Stan Maris (accordeon) tijdens Visitations 2019, werden nieuwe geplande ontmoetingen gefnuikt door Covid-19. Amadou, De Backer, Lauro en Maris bewezen echter eerder al, tijdens het Citadelic Festival, dat ze ook als kwartet stevig uit de hoek kunnen komen.

Amadou, Maris, De Backer en Lauro speelden met regelmaat in de Oorstof-reeks en tijdens voorgaande Summer Bummer Festivals. Zo deelde Amadou het podium met Sonic Youths Thurston Moore, Steve Noble, Peter Brötzmann, Rodrigo Amado en Tom Malmendier, tourde De Backer met Agnes Hvizdalek, Raphael Malfliet, Henrik Munkeby Nørstebø als g a b b r o en werkte samen met Paal Nilssen-Love, Angel Bat Dawid, Signe Emmeluth en The Ex, zagen we Audrey Lauro passeren in het gezelschap van Mette Rasmussen, Anna Högberg, Pak Yan Lau, Christine Abdelnour en Yuko Oshima, Ada Rave, Adam Cadell en Jasper Stadhouders en was Maris een van de revelaties van het Summer Bummer Festival in 2018 met zijn band Kreis en tijdens het Visitations-event in 2019.locatie
KAAP Oostende

baritonsax
Hanne De Backer
altsaxofoon
Audrey Lauro
Elektrische bas
Farida Amadou
accordeon
Stan Maris

foto
Wanda Detemmerman