Django Reinhardt
Terug naar overzicht

Django Reinhardt

Een ode aan wellicht de allergrootste Belgische jazz-legende.

  • Muziek
  • Donderdag 09 november, 17:45
  • Op locatie

Mijn kaap

Jean Baptiste (Django) Reinhardt werd op 23 januari 1910 in de Belgische provincie Henegouwen geboren. Hij groeide op in een Sinti-woonwagenkamp vlakbij Parijs waar hij gitaar, banjo en viool leerde spelen. Hij ontwikkelde een heel eigen stijl die bekendstaat als jazz manouche of gipsy jazz en hij wordt nu beschouwd als één van de grootste artiesten uit de Belgische jazzgeschiedenis.

Reinhardt raakte in 1928 zwaargewond bij een brand in zijn woonwagen, waarbij de gehele linkerkant van zijn lichaam zwaar verminkt raakte, dus ook zijn hand – is consequent doorgevoerd in de film. Begin jaren dertig maakte hij kennis met Amerikaanse jazzmuziek. In 1934 ontmoette hij violist Stéphane Grapelli, met wie hij het befaamde Quintette du Hot Club de France oprichtte.

Tijdens de oorlogsjaren verbleef de violist in Londen, Django Reinhardt leek zich onbewust van het nazigevaar en bleef in Parijs. Halverwege 1943 waant Django zich nog altijd onaantastbaar, omdat de Duitsers zijn ‘Entartete Musik’ weliswaar verbieden, maar er zich intussen danig mee vermaken. Enkele aan een concentratiekamp ontsnapte zigeuners komen de gitarist waarschuwen en pas als hij hoort van de executie van zijn vrienden, de familie Weiss en gaan zijn ogen enigszins open. Hij wordt door de Duitsers gedwongen in Berlijn te komen spelen, maar dat weigert hij. Zijn ex-geliefde Louise De Klerk – een prachtrol van Cécile de France – raadt hem die reis  ten zeerste af, maar de druk van de nazi’s wordt steeds groter. Als hij met zijn musici op een Duits feest wordt bevolen te stoppen met ‘deze apenmuziek’ is het Django Reinhardt duidelijk: wegwezen en uitwijken naar Zwitserland.

De film werd op het festival te Berlijn matig onthaald maar weet muzikaal sterk te boeien.

Voor ons een reden om één der grootste Belgische jazz-artiesten in het kader van STORM! Festival in the picture te plaatsen. 


locatie
Kinepolis Oostende

regie
Etienne Comar
scenario
Etienne Comar, Alexis Salatko
fotografie
Christophe Beaucarne
muziek
Warren Ellis
cast
Reda Kateb, Cécile De France, Bea Palya

duur
117 min
start film
17:45
& om
20:15