Aardappelbloed—Emma Lesuis
Terug naar overzicht

Aardappelbloed—Emma Lesuis

Winnaar van de Roel Verniers Prijs 2018

  • Podium
  • Vrijdag 20 september, 20:30
  • De Werf

Mijn kaap

Aardappelbloed is een live-documentaire van Emma Lesuis, winnaar van de Roel Verniers Prijs 2018. Met woord en beeld schrijft ze een brief aan Zaire, haar Surinaamse bet-bet-overgrootmoeder die tot slaaf werd gemaakt op de plantage Mon Souci. Nu stelt ze zich de vraag of ze recht heeft op de grond waar Zaire's navelstreng is begraven.

In haar zoektocht naar een juridisch of moreel recht op de plantage, trekt ze met een camera in de hand door het binnenland van Suriname, over stille wateren en oude plantages. In deze voorstelling neemt Emma je live mee en hoor haar gedachten over de reis.

Tijdens haar reis wordt Emma geconfronteerd met een slavernijverleden waar ze weinig vanaf weet. Al mijmerend over de Surinamerivier, vraagt ze zich af hoe Surinaams ze zelf eigenlijk is.

Het geheel wordt ondersteund door de klanken van een contrabas om je mee te voeren in het verhaal.


Emma Lesuis (1988) vertelt verhalen in woord en beeld. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Ze maakt documentaires voor Canvas en toont live documentaires op het podium. Ze schrijft teksten voor theater en online platforms zoals rekto:verso. Dit jaar houdt ze zich bezig met een korte documentairereeks over democratische vernieuwers in Europa voor Stichting Nieuwe Helden.


locatie
KAAP | De Werf

tekst, beeld & spel
Emma Lesuis
contrabas
Nana Adjoa
annimatie
Bas Mooij
camera
Sander Coumou, Fabian Vas
research
Raul Balai, Lieve Sonderen
dramaturgie
Selm Wenselaers
technisch ontwerp
Thomas Glorieux

productie
Neal Leemput
coproductie
Het TheaterFestival & Amplo (via Roel Verniers Prijs 2018) | mede mogelijk gemaakt door Impact Makers
met dank aan
Nederlandse Ambassade
duur
40'