Dwalen doordenken
Terug naar overzicht

Dwalen doordenken

FILOSOFIE & LITERATUUR OVER DWALEN, DOLEN EN PLOETEREN…

  • Literatuur & debat
  • Zaterdag 31 oktober & zondag 01 november, 10:00
  • KAAP | Oostende

Mijn kaap

Aan de hand van de lectuur van ‘Het Dwaallicht’ reflecteren we over de literaire en filosofische thema’s in dit meesterwerk van Elsschot die ook in ons eigen leven relevant zijn. 

Eva Rouselle: ”Niet te verwonderen dat heel wat filosofen wandelaars waren. Rousseau schreef zijn ‘Overpeinzingen van een eenzame wandelaar’, Nietzsche maakte lange wandelingen om zijn hevige hoofdpijnen te verlichten, fulmineerde tegen het ‘zitvlees’ en prees de berglucht, terwijl hij gedachten noteerde in zijn notitieboekje. Over Kant is er de anekdote dat hij dagelijks steevast zijn vaste wandeling maakte.” 

We starten deze dag met een sessie SamenLezen, een associatieve manier van lezen. We gaan dieper in op fragmenten uit ‘Het Dwaallicht’ en wat ze voor ons betekenen. Tijdens de filosofische workshop maken we kennis met ‘dwalende’ denkers. Dwalen is niet recht op je doel afgaan en is ogenschijnlijk nutteloos. Dwalen is in beweging komen, niet geijkte paden volgen en daardoor andere invalshoeken ontdekken en nieuwe gedachten ontwikkelen. We lezen
filosofische stukken tekst, gaan na hoe deze denkers dachten, bevragen lichamelijkheid en de waarde van wandelen en dwalen.
Aan het eind van de dag trekken we de havenbuurt in voor een literaire wandeling om te proeven van de novembersfeer, de eenvoud van de taal en de schoonheid van het dwalen in de stad.

Deze denkdag wordt twee keer georganiseerd: op 31 oktober en op 1 november. Het ochtendprogramma start om 10 uur in het coronaproof café van KAAP met zeezicht. In de namiddag gaan we op stap, op zoek naar de mistige dwaallichtsfeer in Oostende.

Inschrijven voor de aanvullende literaire avondactiviteiten kan vanzelfsprekend ook. organisatie
De Letterie
i.s.m.
KANTL, KAAP, De Auteurs, Poëziecentrum, ZANDZAND & Salon Blanc
i.h.k.v.
Dwaal licht!

duur
van 10u tot 16u