Driedaagse voor jongeren—Die duivelse dwaallichtjes in het duister
Terug naar overzicht

Driedaagse voor jongeren—Die duivelse dwaallichtjes in het duister

  • Literatuur & debat
  • Vrijdag 06 november t.e.m. zondag 08 november,
  • KAAP | Oostende

Mijn kaap

Ben je tussen de 10 en 12 of 12 en 14 jaar? Ben je in Oostende van vrijdagavond 6 tot zondagmiddag 8 november? Dan is deze activiteit misschien iets voor jou!
We onderzoeken het fenomeen dwaallichten, echt of verzonnen, beleefd tijdens de inspiratiewandeling of verbeeld tijdens de de workshop.
Sofie Vandamme en Ynne De Wever introduceren je in de verhalen over dwaallichten.
Illustratrice Gerda Dendooven tart je verbeelding tijdens een creatieve workshop. Op zondag wordt alles opgehangen in de Koninklijke Gaanderijen in een 'blowing in the windtentoonstelling'.

Dwaallichtjes zijn blauwachtige beweeglijke vlammetjes boven moerassen, poelen en kerkhoven. Ze ontstaan door de verbranding van moerasgas. Er bestaat een Suske & Wiskeverhaal over dwaallichtjes: 'Het laatste dwaallicht' . Er is een sprookje 'De dwaallichtjes zijn in de stad' van Hans Christian Andersen. Willem Elsschot schreef zijn dwaallichtjesverhaal: Het dwaallicht. Tijdens dit festival gaan jongeren drie dagen aan de slag met dwaallichtjes: wat zijn ze, wat

betekenen ze, hoe voelen we ze en hoe kunnen we ze verbeelden? 

“In sommige afgelegen streken wordt soms een vreemd lichtje waargenomen dat als een dansend vlammetje voor de mens uithopt. De klassieke benaming ervoor is Ignis Fatuus. Hoewel er vele theorieën over de aard van dit fenomeen bestaan is er tot op heden geen geheel bevredigende verklaring voor gevonden.”

Dwaallichtjes fascineren mensen uit alle tijden en alle culturen. Ze komen in vele mythen en sagen voor.

Dwaallichtjes worden er gezien als lichtjes van de duivel, die reizigers moesten afleiden van het rechte pad. Ook zijn het zielen van doodgeboren kindjes of van verloren gelopen avonturiers. In andere volksverhalen duiden dwaallichten de plek van verborgen schatten aan. Als je in het donker wandelt, zoals de personages in het verhaal van Elsschot, dan lijkt het telkens weer dat je het licht ziet, maar toch kom je iedere keer opnieuw tot de vaststelling dat het een illusie is.organisatie
De Letterie
i.s.m.
KANTL, KAAP, De Auteurs, Poëziecentrum, ZANDZAND & Salon Blanc
i.h.k.v.
Dwaal licht!