Kreis/Thunderblender
Terug naar overzicht

Kreis/Thunderblender

Van lyrische en mijmerende kamermuziek naar moderne jazz vol emotie en contrast

  • Muziek
  • Zondag 18 oktober, 17:00
  • KAAP | Oostende

Mijn kaap

Het jonge trio Kreis zit op de wip tussen lyrische jazz, mijmerende kamermuziek en het suggestieve van filmmuziek. Zachtmoedig en melancholisch verkennen ze de grenzen van compositie en improvisatie. Thunderblender speelt vernuftige, moderne jazz vol emotie en contrasten. Ze bewegen voortdurend tussen orde en tumult, vrijheid en strakheid, tussen heftige grooves en fragiele intimiteit.

Kreis

Dit is geen trio van de shock and awe-tactiek, geen eenheid die je meteen achterover kegelt met technische hoogstandjes of dik aangezette ideeën en emoties. Integendeel, het is net een band die stapvoets onder de huid kruipt, stilletjes binnensluipt om vervolgens z’n kleine weerhaakjes los te laten en de luisteraar consequent onder te dompelen met voldoende reliëf om weg te kunnen blijven van wollige melancholie. 
Stan Maris, Kobe Boon en Benjamin Hermans zijn stuk voor stuk muzikanten die zich als nomaden langs verschillende stijlen en invloeden begeven, zijn bijzonder actief in de Belgische jazzscene en kan je kennen van o.m. Steiger, The Milk Factory, Meriem of Mòs Ensemble. Kreis stelt tijdens deze tournee zijn tweede album Embla (Bwaa label) voor.

Thunderblender

Thunderblender heeft een door en door Europees geluid, maar laat zich graag inspireren door hedendaagse muziek en Amerikaanse grootheden als Tim Berne en Henry Threadgill. Ze doen inspiratie op bij de meesters van het experiment en geven er vervolgens een eigen draai aan.
Thunderblender won een paar jaar geleden nog de Toots Thielemans Award. Bandleieder Comerford maakt ook deel uit van het internationale kwintet Aerie en Hendrik Lasure warm bad. Lasure zelf is dan weer bekend van o.a. SCHNTZL en het An Pierlé Quartet. Jens Bouttery is actief met Hi Hawaii, Les Chroniques de l’Inutile en Jef Neve’s ‘Spirit Control’. Thunderblender nam een album op met producer Koen Gisen, dat in het najaar van 2020 wordt uitgebracht via WERF Records.
organisatie
KAAP
i.h.k.v.
JazzLab

Kreis
...
accordeon, composities
Stan Maris
rieten
Benjamin Hermans
contrabas
Kobe Boon
Thunderblender
...
tenor- en bassaxofoon
Sam Comerford
piano, live sampling
Hendrik Lasure
drums, elektronica
Jens Bouttery

foto Kreis
Thomas Geuens
foto Thunderblender
Sophie Saporosi