Dijf Sanders / Aural Archipelago
Terug naar overzicht

Dijf Sanders / Aural Archipelago

Double bill

  • Muziek
  • Zaterdag 02 december, 20:30
  • De Werf

Mijn kaap

Hoe klinkt de muziek van Indonesië? KAAP presenteert in het kader van Europalia Indonesië een bijzondere avond met een muzikaal tweeluik. Van muziek geworteld in eeuwenoude Indonesische tradities naar een hedendaagse herwerking met samples en beats.

20:30 Aural Archipelago 

3 KORTE SOLO'S MET INTRODUCTIE VAN PALMER KEEN

Etnomusicoloog Palmer Keen brengt op vraag van Europalia drie van zijn favoriete Indonesische artiesten naar België: Ata Ratu, Thambunesia en Turikale. Indonesische traditie met etnische luiten, indringende stemmen en voortstuwende drums.

  • THAMBUNESIA Thambunesia is een virtuoos op de sape, een enorme traditionele luit uit Kalimantan. Het typische, zachte gonzen van de muziek van de Dayak vormt de basis waarop hij een expressief universum bouwt.
  • TURIKALE Turikale presenteert voor de eerste keer in Europa de batti-batti van Selayar. Deze muziek is een must op trouwfeesten en mixt geïmproviseerde dialogen met de klank van de rebana (trommel) en de gambus (luit).
  • ATA RATU Gewapend met een jungga, een viersnarige luit die ze eigenhandig bouwde, improviseert Ata Ratu poëtische liedjes, met een stem die haar beroemd maakte op het eiland Soemba. 

Meer info op www.auralarchipelago.com


22:15 Dijf Sanders plays ’Java’ (guest: Nathan Daems)

JAVA is een psychedelische en hedendaagse zoektocht naar het diverse geluid van het gelijknamige Indonesische eiland. Gewapend met een batterij aan field recorders trok Dijf in het voorjaar van ’17 in opdracht van Europalia en KAAP als een moderne incarnatie van etnomusicoloog Alan Lomax langsheen zowel stedelijke als rurale uithoeken van het eiland en verzamelde een indrukwekkend arsenaal aan opnames. Kacapi, Kendang, Angklung, Calung of Gamelan, het zijn geen namen van inheemse tropische ziekten, maar slechts enkele van de inheemse volksinstrumenten die Dijf registreerde tijdens zijn avontuurlijke muzikale ontdekkingsreis.

Onder de deskundige begeleiding van de Amerikaanse etnograaf Palmer Keen werd Dijf twee weken lang ondergedompeld in de kleurrijke cultuur van het eiland en haar rijke ceremoniële tradities.

Eenmaal terug in België trok hij met het verzamelde materiaal de studio in en nodigde enkele bevriende soulmates uit om de kers op de taart te zetten. Niet toevallig zijn de drie gastmuzikanten – Nathan Daems, Filip Vandebril en Simon Segers – allen lid van Black Flower, een band die erom gekend staat te flirten met Oriëntaalse klanken.

Uit de uren veldopnames distilleerde Dijf negen geestverruimende brouwsels die teren op extase en trance en een brug slaan tussen twee werelden. 

Live brengt Dijf zijn bezwerende muziek tot leven, geflankeerd door Black Flower frontman en saxofonist Nathan Daems.
Europalia


organisatie
KAAP
locatie
KAAP | De Werf
i.h.k.v.
Europalia Indonesië

jungga
Ata Ratu
luit
Thambunesia
rebana, gambus
Turikale