De Koffie van Morgen - Le Ravage d'Ali Baba
Terug naar overzicht

De Koffie van Morgen - Le Ravage d'Ali Baba

Een amalgaam van improvisatie, elektronica en filmische muziek

  • Muziek
  • Vrijdag 12 maart, 20:00
  • Daverlo

Mijn kaap

Le Ravage d’Ali Baba van De Koffie van Morgen brengt prikkelende stijlen - een amalgaam van improvisatie, elektronica en filmische muziek - samen met exclusief beeld- en tekstmateriaal, en koppelt het aan een sterk maatschappelijk engagement. Geen klassiek concert, maar een onderdompeling in een intrigerende performance die het publiek meesleept én vrijheid biedt.

Voor de muziek deed Simon Plancke een beroep op een paar jonge kleppers van de Belgische jazz: Hendrik Lasure, Thijs Troch en Elias Devoldere. Ze trokken met vrijwilligers van vzw Humain naar vluchtelingenkampen in Calais en Duinkerke. De gesprekken die ze daar hadden met mensen op de vlucht duiken op in een concertreeks bij JazzLab, maar ook op een album dat ze opnamen bij producer Koen Gisen.

Op 1 december 2019 verscheen via WERF Records een boek + cd. Het boek bevat teksten van 9 geëngageerde auteurs die ook meegingen naar de vluchtelingenkampen en hun indrukken en opgetekende verhalen verwerkten in persoonlijke bijdragen: Anne Provoost, Yasmien Naciri, Aya Sabi, Dalilla Hermans, Carmien Michels, Sabrine Ingabire, Rachida Lamrabet, Birsen Taspinar en Ann Lamon. Daarnaast bevat het boek fotomateriaal van Light Of The Children, dat kinderen zelf foto’s liet maken in de vluchtelingenkampen. 

De voorstelling wordt dit seizoen hernomen, met opnieuw Simon Plancke als spil. Hij laat zich nu bijstaan door twee opvallende artiesten. Geluidskunstenares Els Viaene is al jarenlang in de weer met het creëren van buitengewone klanklandschappen. Gewapend met microfoons start ze vaak vanuit natuurlijke geluiden om luisteraars op sleeptouw te nemen door denkbeeldige en organische nieuwe werelden op de wip tussen het passieve horen en actieve luisteren. Toetsenist Jozef Dumoulin is uitgegroeid tot een van de buitenbeentjes van de Belgische jazz en improvisatie, een muzikant die je hoort van het WERF-label tot Clean Feed en ECM. Ook hij is een klankreiziger, voortdurend op zoek naar nieuwe dimensies van geluid. Hij maakte het allereerste solo-album voor Fender Rhodes en staat steeds garant voor een beleving die even origineel als futuristisch aanvoelt.

Le Ravage d’Ali Baba is een productie van De Koffie Van Morgen, in coproductie met JazzLab en KAAP en in nauwe samenwerking met Light of the Children, vzw Humain, Lisa Tahon en vele anderen.coproductie
KAAP, JazzLab
i.s.m.
Light of the Children, vzw Humain, Lisa Tahon en vele anderen
concert i.s.m.
CC Brugge

drums
Simon Plancke
soundscapes
Els Viaene
keys
Jozef Dumoulin

foto
Anton Coene