Joseph Roth & Stefan Zweig
Terug naar overzicht

Joseph Roth & Stefan Zweig

Boekpresentatie Privédomein

  • Literatuur & debat
  • Zondag 17 februari, 11:00
  • Vrijstaat O.

Mijn kaap

In de zomer van 1936 streken twee zielsverwante schrijvers neer in Oostende: de succesrijke Stefan Zweig (o.a. 'De wereld van gisteren') en de aan lager wal geraakte Joseph Roth (o.a. 'Radetzkymars'). Beiden Joodse auteurs groeiden op in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie en behoren tot de grootsten uit de Europese literatuurgeschiedenis. Beiden waren ze ook verwoede briefschrijvers en correspondeerden hun leven lang met elkaar. Ze stonden elkaar bij met literaire raad, vertrouwden elkaar hun privéproblemen toe en becommentarieerden de stand van zaken in Europa en de wereld. Hun vriendschap werd overschaduwd door de steeds groter wordende dreiging van het nazisme. Waar Roth zich in 1933 compromisloos  opstelde en meteen naar Parijs emigreerde, aarzelde Zweig aanvankelijk om uit Duitsland te vluchten. Ondanks de toenemende vervreemding bleef hij Roth financieel steunen en helpen om van de drank af te komen. Roth overleed in mei 1939 in Parijs aan zijn alcoholverslaving, Stefan Zweig pleegde in 1942 zelfmoord in ballingschap in Brazilië.

Binnenkort verschijnt de correspondentie als 300ste nummer in de veel geprezen reeks Privédomein onder de titel Elke vriendschap met mij is verderfelijk. Joseph Roth en Stefan Zweig, briefwisseling 1927-1939. Het boek is brandend actueel en wordt niet toevallig voor het eerst in Oostende gepresenteerd.

Els Snick, voorzitter van het Joseph Roth genootschap en Rothambassadrice, vertaalde deze ontroerende bundel en nodigt auteur Jeroen Olyslaegers uit voor een gesprek met Wannes Ghyselinck (rekto:verso, Hof van Eede). In ware Weense Kaffeehaustraditie is er muziek en leest actrice Ans Van den Eede (Hof van Eede) voor. Hef met ons het glas!


locatie
KAAP | Vrijstaat O.
i.s.m.
Uitgeverij Arbeiderspers en het Joseph Roth Genootschap