In between violet and green—BILDRAUM / Muziektheater LOD
Terug naar overzicht

In between violet and green—BILDRAUM / Muziektheater LOD

De tuin en het landschap als een venster tussen fictie en realiteit.

  • Podium
  • Vrijdag 21 april, 20:30
  • De Grote Post

Mijn kaap

Op scène staan een architect en een fotografe. Hij is in de weer met zelf ontworpen maquettes, zij fotografeert en projecteert. Het publiek is getuige van zowel de ambachtelijke totstandkoming van het beeld als van het resultaat dat dat oplevert. Als techniekers van de verbeelding sleutelen Steve Salembier en Charlotte Bouckaert van Atelier Bildraum voor de ogen van het publiek aan hun universum.  Een wereld die langzaam vorm krijgt op de muziek van componist Thomas Smetryns, en muzikanten Jakob Ampe en Benjamin Dousselaere.

Het vertrekpunt is Monets tuin te Giverny en de daarbij horende reeks schilderijen Les Nymphéas. Als grondlegger van het impressionisme brak Monet voor het eerst uit de salons en zette zijn schildersezel bewust in de natuur. Voor Salembier en Bouckaert werkt vooral de verwevenheid van schilderen en tuinieren als belangrijkste inspiratiebron. Monet bewees immers hoe beeld en ruimte, tuin en landschap, onlosmakelijk met elkaar verbonden en maakbaar zijn.

Ergens tussen paars en groen, daar ligt de kleur die alles met elkaar verbindt, daar, ergens op oneindig, tussen de tinten lucht en water in.

Claude Monet, uit briefwisseling met Paul Cézanne, ca. 1869

De tuin en het landschap zijn dan ook de hoofdpersonages van In between violet and green. De tuin is dat toegeëigend stukje wereld waarin we ons in alle beslotenheid kunnen terugtrekken en die we vanuit onze eigen dromen en verlangens uitbouwen tot een persoonlijke idylle. Ze vertelt zo iets over wie we zijn en hoe we naar de wereld kijken. De voorstelling gaat op zoek naar hoe alle tuinen samen het landschap vormen en hoe iedereen de wereld waarin hij leeft uiteindelijk ook mee bepaalt.

Atelier Bildraum werd met de gelijknamige productie in 2015 tijdens TAZ geselecteerd om deel te nemen aan Big in Belgium, het presentatieplatform van het Edinburgh Fringe Festival.


Vervoer tussen De Werf & De Grote Post (met broodje & inleiding) / bus om 19:00 aan De Werf.


organisatie
KAAP
copresentatie
De Grote Post

Concept, regie, scenografie
Atelier Bildraum (Steve Salembier & Charlotte Bouckaert)
Compositie
Thomas Smetryns
Dramaturgisch advies
Piet Arfeuille
met
Steve Salembier, Charlotte Bouckaert
muzikanten
Jakob Ampe, Benjamin Dousselaere, Thomas Smetryns
productie
LOD muziektheater — Atelier Bildraum — Theater Malpertuis — De Munt
met de steun
De Ververij, De Spil, Kunstenwerkplaats Pianofabriek

locatie
De Grote Post (Oostende)