Anne of the Indies
Terug naar overzicht

Anne of the Indies

Een Amerikaanse avonturenfilm uit 1951 in sprankelende Technicolor

  • Film
  • Vrijdag 24 mei, 20:00
  • Vrijstaat O.

Mijn kaap

Het blijft verbazen hoe vitaal en prikkelend het ‘oude Hollywood systeem’ was en blijft. Een zevental grote studio’s produceerde aan de lopende band. Elke studio bracht een film per week uit. De genres stonden vast, maar waren veel diverser dan nu het geval is. Naast de drama’s en melodrama’s, speelden ook science fiction, westerns en avonturenfilms, komedies en musicals. Ook behoorden nog tot de geliefde genres: jungle-films, duizend-en-één-nachtenfilms, politie-en detectivefilms, gangsterfilms, mantel-en-degenfilms, historische drama’s, horror… Het stereotype bespelen van fictie kende vele gedaanten. En soms erg onverwachte.

Binnen het genre zelf waren talloze varianten mogelijk. Voor de piratenfilms kon dat gaan van de zuivere actie tot de historische reconstructie. Van het komische tot het sprookjesachtige. Anne of the Indies, uit 1951 was een buitenbeentje want de held, was… een heldin: een piratenkoningin! Jane Peeters, in haar eerste rol, werd er meteen een ster door. Jacques Tourneur – zoon van een grootmeester van de stomme film, Maurice Tourneur, en vooral bekend door zijn horrorfilms – draaide de film met vakmanschap en élan, in schitterende technicolor.

Monokino die graag op alle waters vaart, mocht deze kans niet laten voorbijgaan om zijn vrienden te verrassen en verblijden met dit veelkleurige meesterwerk. Ditmaal: ter zee!


locatie
KAAP | Vrijstaat O.
organisatie
Monokino

regie
Jacques Tourneur

inleiding
Eric de Kuyper
duur
81'