Terug naar overzicht
  • In beeld
  • 08/08/20 05:33

Wilde Wijven

In deze tiendelige podcast gaan 'Wilde Wijven' Heleen Debruyne en Sofie Vandamme de komende maanden en jaren de manier onderzoeken hoe we vroeger en nu over felle vrouwen en wilde wijven denken en dachten. 

Ze gaan de boer op met hun vragen, ze dweilen de straat af en installeren hen in de sofa met de vraag: hoe dient een vrouw vrouw te zijn? En hoe dwingt de samenleving haar subtiel in de pas?

In de bijhorende livemomenten krijgen Debruyne en Vandamme telkens goed gezelschap van andere 'Wilde Wijven'.Aflevering 2 - luister hier

De straten waar we elke dag door wandelen, fietsen of rijden kennen we zo goed dat ze ons nauwelijks nog opvallen. Sofie Vandamme en Heleen Debruyne bekeken ze met nieuwe ogen - dat roept vragen op. Waarom gaan vrouwen eerder opzij voor mannen dan omgekeerd? Waar moeten ze gaan plassen? Waarom zijn de meeste standbeelden van mannen koningen of helden en die van vrouwen naamloze, elegante muzes? Waarom troepen vooral vrouwen samen aan de schoolpoorten? Waarom zijn er zo veel brede lanen waar auto's rijden en zo weinig fietspaden? Op zoek naar antwoorden duiken ze in de geschiedenis van de architectuur, stadsplanning, literatuur en beeldende kunst.  Met professor architectuurtheorie Hilde Heynen en literatuuronderzoeker Tessel Veneboer.  

Wilde Wijven live - met Leslie Kern, Marieke Van Doorninck, Afaina De Jong en Gonca Yalçiner op woensdag 25 november in Pakhuis De Zwijger (livestream)


Aflevering 1 - luister hier

Over de citroenen van Madame Bovary, eiersnijders uit de jaren 60, gek verklaarde kunstenaressen, maar ook over kolfmachines, yogamatten en bakfietsen…

Wilde Wijven live - met Katrijn Van Bouwel en Marian Donner op zaterdag 8 augustus in KAAP | Oostende


Meer nieuwsberichten Ontdek alle andere artikels

Nieuw interactieplatform

Nieuw interactieplatform
N.E.S.H.A.A. (Not Every Ship Has An Author) lanceert het nieuwe interactieplatform www.acursepoem.com, wa... (Lees meer)

Residentie A CURSE POEM

Residentie A CURSE POEM
N.E.S.H.A.A. wil bewust omgaan met referenties en bronmateriaal en vindt het belangrijk om de bronnen die een inspirati... (Lees meer)

Phonorama zoekt geluiden

Phonorama zoekt geluiden
Tijdscapsule Geluidskunstenaar Stijn Dickel wil samen met de Bruggeling op zoek naar typisch Brugse geluiden. Dat kan ee... (Lees meer)

Week van de Belgische muziek #unitedwejazz

Week van de Belgische muziek #unitedwejazz
Tijdens de Week van de Belgische Muziek schakelt ook de jazzsector een versnelling hoger. Verschillende spelers uit de s... (Lees meer)