Terug naar overzicht
 • Artikel
 • 12/10/20 11:06

​Tiendaags stadsfestival AMOK sluit succesvol af

Kunstencentrum KAAP blikt tevreden terug op een succesvolle tweede editie van haar tiendaags stadsfestival AMOK. Net als bij de starteditie in 2019 stond verdieping en beleving centraal en was er bijgevolg een heel divers programma. Er was uiteraard muziek, maar ook dans, performances en woord kregen een plaats in één van de vele religieuze locaties die de stad rijk is. Gespreid over tien dagen zakten ruim 3150 bezoekers af naar meer dan 35 activiteiten. 

Dat het geen editie zoals vorig jaar zou worden werd al vroeg duidelijk. “Het begon al bij het programmeren van artiesten en kunstenaars. De restricties op reizen maar ook de vele annuleringen in toerschema’s maakten het voor internationale artiesten moeilijk tot quasi onmogelijk om af te zakken naar het Brugse.” – zegt Rolf Quaghebeur, directeur kunstencentrum KAAP. “Desondanks konden we toch enkele mooie internationale artiesten strikken. Zo hadden we de Turks-Amsterdamse band Altin Gün, de Luxemburgse vibrafonist Pascal Schumacher, de Oostenrijkse choreograaf Simon Mayer en het Berlijnse muzikale duo Witch’n’Monk te gast. Niet evident en veel papierwerk. Maar we deden het volgens de voorschriften, in veilige omstandigheden en zonder aan sfeer en beleving in te boeten.”

De openingsavond was een gratis concertmarathon in het centrum van Brugge, waar je nieuwe, jonge bands kan ontdekken. “Ook dit was weer helemaal anders dan vorig jaar, omwille van de maatregelen die covid-19 dus met zich meedraagt. Elke bezoeker dient geregistreerd te worden, je mag niet recht staan, je moet een mondmasker dragen en afstand houden. Dat dreunt eigenlijk volledig in tegen de spontane concertentocht die we voor ogen hadden. De vrijheid om bands te ontdekken en om van locatie naar locatie te trekken op elk moment werd aan banden gelegd. Voor elk concert dienden we mensen op voorhand te laten inschrijven en dan heb je nog eens die maximumcapaciteit die in sommige zalen wel heel laag ligt. Het was een toffe avond, zeker – maar laat ons vooral hopen dat we volgend jaar weer ‘normaal’ kunnen doen.”

Er werd - net zoals tijdens de eerste editie - geprogrammeerd op zeer unieke locaties in de stad. Het thema dit jaar was rituelen en religieus erfgoed. In een stad waar zo’n 25% van de gebouwen een religieuze link heeft is dat zeker een troef. Zo werd er AMOK gemaakt in onder andere de Sint-Godelieveabdij, de Walburgakerk, de Blindekenskapel, Hof Bladelin en de Sint-Jakobskerk. “Met AMOK willen we de stad verbeelden, verklanken en verbinden. Dat kan je maar door de stad in te trekken. We zijn heel blij met de samenwerking met de priesters en de kerkfabriek. Zij waren zeer enthousiast over het programma. Natuurlijk is de stad verbinden meer dan voorstellingen programmeren. Zo hebben opnieuw een vinyl pop-up shop geopend, dit keer in The Box. Met een eigenzinnige muziekselectie merk je toch dat er in Brugge een nood is aan dergelijke initiatieven en aanbod. Vanuit diezelfde pop-up kon je trouwens ook twee podcast wandelingen starten, die speciaal gemaakt zijn op maat van Stad Brugge. De KAAP creatie De fabelachtige stad krijgt in februari 2021 een vervolg als muzikale podiumperformance in het Concertgebouw. ”

Dat het geheel coronavrij en zonder al te veel compromissen kon doorgaan is dezer dagen uniek. "In het programma hebben wij weinig toegevingen moeten doen omwille dat AMOK een ontdekkingsfestival is die inzet op kwaliteit en niet kwantiteit. Toch konden we afkloppen op een mooie 3150 bezoekers. Dat ligt grotendeels aan de het zeer gevarieerd programma. Je kon wandelingen doen, je kon meestappen en deelnemen aan kleine projecten van kunstenaars en natuurlijk zijn er ook de concerten. Bijna elke voorstelling was uitverkocht en laat ons de AMOKathon niet vergeten, die kon meer dan 750 Bruggelingen op de been brengen tijdens één muzikale avond! We blikken dus zeer tevreden terug op onze tiendaagse. We hadden premières, mooie samenwerkingen – zowel tussen artiesten als organisaties – en vooral heel wat interactie met ons publiek. Volgend jaar doen we het gewoon opnieuw want Brugge wil AMOK maken. Zoveel is ons wel duidelijk.” – concludeert Quaghebeur.

De volgende editie van AMOK vindt plaats van 1 tot 10 oktober 2021 in de Brugse binnenstad.Foto's van Femke den Hollander en Tom Leentjes

Meer nieuwsberichten Ontdek alle andere artikels

KAAP komt terug... en jij?

KAAP komt terug... en jij?

KAAP komt terug... We kunnen niet wachten om opnieuw plannen te maken. Daarom hebben we - misschien tegen beter weten in - ons voorjaarsprogramma* uitgewerkt.

Na de make-over in Oostende is het tijd voor een take-over in Brugge. We slaan onze tenten op in de voormalige site Van Marcke. Residenten zullen er opnemen, creëren en presenteren voor het gebouw definitief tegen de vlakte gaat. In de mate van het mogelijke zetten we graag de deuren open. Daarnaast nodigen we ook enkele producties, artiesten, auteurs en muzikanten uit om het voorjaar mee in te kleuren…

Uiteraard hebben we ook een topprogramma voorzien in Oostende! Daar is onze zaal al sinds vorige zomer startensklaar voor muziek, literatuur en alles daar tussenin!

We wachten weliswaar nog even met de ticketverkoop, maar hou zeker onze website en social media in de gaten voor alle updates!

* onderhevig aan wijzigingen (misschien voegen we toe, misschien ook niet)

Beyond Vision - een podcast van KAAP

KAAP lanceert binnenkort de podcast 𝘉𝘦𝘺𝘰𝘯𝘥 𝘝𝘪𝘴𝘪𝘰𝘯, waar we dieper ingaan op onderwerpen die zich in de schaduw van ons bewustzijn bevinden, halthoudend tussen dode hoek en taboe...

De eerste aflevering gaat in op 'ziek zien', met Nadia de Vries en Tessel Veneboer en muziek van Mariske Broeckmeyer.

LUISTER NU

mo(nu)ment - de publicatie

Deze zomer hebben we samen met Mu.ZEE acht monumenten opgericht in Oostende.  Zonder grote evenementen maar dankzij... (Lees meer)

We sluiten (opnieuw) even de deuren

We sluiten (opnieuw) even de deuren

Ten gevolge de nieuwe maatregelen vanuit de Vlaamse Overheid sluiten wij tot nader order opnieuw even de deuren. 

We betreuren niet zozeer de beslissingen die nu werden genomen, maar vooral de situatie waar iedereen zich nu in bevindt. We zijn niet alleen, dat beseffen we zeker en we gaan ons ook niet in de slachtofferrol werpen wetende dat er zoveel mensen nu fysiek strijden tegen corona.

Wij sluiten dus met geheven hoofd de deuren om hopelijk in een betere tijd opnieuw te kunnen openen. Zoals steeds betalen wij tickethouders terug, we rekenen op jouw begrip ons hiervoor de nodige tijd te geven. Bij vragen kan je ons altijd bereiken via info@kaap.be.

Afgelast: 

 • Nordmann - 07/11 --> 26/02!
 • Fred Van Hove (film) + Farida Amadou, Hanne De Backer, Audrey Lauro & Stan Maris - 08/11
 • Jazz Brugge - 13-15/11
 • Allez, Chantez! - 17/11
 • angel - Nele Vereecken - 19/11
 • KAAP Noord - auteurs boven de grens - 22/11
 • Spare Time Work - buren - 25/11
 • Tiresias op de planken - Gaea Schoeters - 27/11 --> online 29/11!
 • Han Bennink + Terrie Ex - 29/11
 • Reservoir Ghosts - 02/12
 • Herrie - Maja Westerveld - 02/12
 • Langweile - Monokino - 04/12
 • Onder ons met Luuk Gruwez en Johan De Boose - 06/12  --> online 06/12!
 • Aruan Ortiz Trio - 06/12
 • The Dead Ladies Show - 12/12
 • Allez! Chantez - 15/12
 • Duivels schrijverspaar Jeroen Olyslaegers en Nikkie Van Lierop - 18/12 --> online 20/12!
 • Kaja Draksler Octet - 20/12
 • The Dead Ladies Show - 06/01
 • No Tongues - 10/01/2021
 • Alex Koo Identified Flying Object ft. Ralph Alessi - 17/01 (nieuwe datum volgt!)
 • Robin Verheyen Quartet - 20/01

Verder rest ons niets te zeggen dan... KAAP calm and carry on! Hou het veilig gastjes!