Terug naar overzicht
 • In beeld
 • 20/10/20 14:11

KAAP maakt / Residenten dans

KAAP is meer dan een presentatieplek. Als (co)producent staan we jonge makers bij in het ontwikkelen en presenteren van hun werk. Onze locaties zijn zo vaak het epicentrum waar nieuwe muziek of voorstellingen geboren worden.

Programmator Merel Vercoutere zorgt ervoor dat choreografen en hun dansgezelschap een geborgen plek hebben waar ze ten volle kunnen creëren, dansen en repeteren. 

KAAP | De Groenplaats - in Brugge - is vaak de vruchtbare grond waar voorstellingen tot leven komen. "Brugge is geen typische thuisstad voor choreografen. Toch kan de cultuurstad een unieke positie bekleden binnen het internationale residentie-parcours van 'groeiende choreografen'. Door deze bijzondere aandacht voor residenties en tijdelijke creatiemogelijkheden kan Brugge zich op de kaart zetten als vruchtbaar gebied voor de internationale danswereld."

Zo is er elk jaar ook (b)its of Dance, een dansfestival voor jonge makers. Geen klassiek festival waar je naar gevestigde waarden komt kijken, maar eerder een treffen van opkomend talent - zij het choreografen of dansers. (b)its of Dance verkent het creatieve potentieel van de stad en vindt plaats in verschillende constellaties en plekken, soms voor publiek, soms voor liefhebbers, collega’s, peers en vrienden, soms openbaar, soms niet. 

"(b)its of Dance is dus eigenlijk nooit in zijn volledigheid zichtbaar – vooral als het om de toekomst gaat. Voorstellingen, toonmomenten en nagesprekken zijn verschillende facetten om diepgang te geven aan de bezoekers, hetzij professioneel of publiek. Ook hier speelt De Groenplaats een belangrijke rol. De makers resideren voor, tijdens en zelfs na het festival in onze studio's. Van hieruit wordt het zaadje geplant die dan misschien het jaar erop terug komt als afgewerkte voorstelling. Zo ook het geval van Hyphen, door Charlotte Vanden Eynde & Nicolas Rombouts. Hier gemaakt in 2019 om dan in première gebracht te worden tijdens (b)its of Dance 2020."

Voor granvat met Come on Feet door het land toerde hielden ook zij halt in KAAP | De Groenplaats om de laatste moves af te lijnen. In de premièrereeks stond uiteraard ook een tussenstop op het festival AMOK gepland.
"Het speciale van deze voorstelling is de schoonheid en energie die ontstaat door het samenbrengen van verschillende werelden. Een wereld van dansers die bezig zijn met footwork functioneert volledig anders dan die van musici als Bert en Stijn die samen repeteren en zeker van de werkwijze en mentaliteit van hedendaagse podiumkunstenaars en dansers. Het creatieve proces vraagt op zo'n moment om nieuwe gezamenlijke rituelen en structuren om te komen tot een gezamenlijk verhaal die uitmondt in tomeloze energie. Het zal zeker iets losweken en het publiek zal dat voelen in zijn lijf."

Doorheen het jaar verblijven zo'n 12 tot 15 residenten in KAAP | De Groenplaats. Dit jaar verwachten we nog Dounia Mahammad, Liz Kinoshita, Meytal Blanaru en Bérengère Bodin. Deze laatste zijn ook te zien tijdens December Dance. 
Foto's granvat: Chris Van der Burght


Door deze bijzondere aandacht voor residenties en tijdelijke creatiemogelijkheden kan Brugge zich op de kaart zetten als vruchtbaar gebied voor de internationale danswereld.

Meer nieuwsberichten Ontdek alle andere artikels

We sluiten (opnieuw) even de deuren

We sluiten (opnieuw) even de deuren

Ten gevolge de nieuwe maatregelen vanuit de Vlaamse Overheid sluiten wij tot nader order opnieuw even de deuren. 

We betreuren niet zozeer de beslissingen die nu werden genomen, maar vooral de situatie waar iedereen zich nu in bevindt. We zijn niet alleen, dat beseffen we zeker en we gaan ons ook niet in de slachtofferrol werpen wetende dat er zoveel mensen nu fysiek strijden tegen corona.

Wij sluiten dus met geheven hoofd de deuren om hopelijk in een betere tijd opnieuw te kunnen openen. Zoals steeds betalen wij tickethouders terug, we rekenen op jouw begrip ons hiervoor de nodige tijd te geven. Bij vragen kan je ons altijd bereiken via info@kaap.be.

Afgelast: 

 • Nordmann - 07/11
 • Fred Van Hove (film) + Farida Amadou, Hanne De Backer, Audrey Lauro & Stan Maris - 08/11
 • Jazz Brugge - 13-15/11
 • Allez, Chantez! - 17/11
 • angel - Nele Vereecken - 19/11
 • KAAP Noord - auteurs boven de grens - 22/11
 • Spare Time Work - buren - 25/11
 • Tiresias op de planken - Gaea Schoeters - 27/11 --> online 29/11!
 • Han Bennink + Terrie Ex - 29/11
 • Reservoir Ghosts - 02/12
 • Herrie - Maja Westerveld - 02/12
 • Langweile - Monokino - 04/12
 • Onder ons met Luuk Gruwez en Johan De Boose - 06/12  --> online 06/12!
 • Aruan Ortiz Trio - 06/12
 • The Dead Ladies Show - 12/12

Verder rest ons niets te zeggen dan... KAAP calm and carry on! Hou het veilig gastjes!

Dwaal licht!

Dwaal licht!
KAAP, De Letterie, KANTL, De Auteurs, Poëziecentrum, ZANDZAND & Salon Blanc presenteren: Dwaal licht! Een... (Lees meer)

​Tiendaags stadsfestival AMOK sluit succesvol af

​Tiendaags stadsfestival AMOK sluit succesvol af
Kunstencentrum KAAP blikt tevreden terug op een succesvolle tweede editie van haar tiendaags stadsfestival AMOK. Net als... (Lees meer)

KAAP maakt / Projecten

KAAP maakt / Projecten
Uit Volle Borst / Samen met inwoners uit de drie festivalsteden – Antwerpen, Brugge en Gent – presenteert All Arias... (Lees meer)