Terug naar overzicht
 • Interview
 • 10/02/20 09:18

De resident van KAAP - Nele Vereecken

Bij KAAP is het nooit saai. Concerten, voorstellingen, ‘sound walks’, cinema, … we hebben een ruim aanbod die we graag met jullie delen. Maar wist je dat er ook heel wat achter de schermen gebeurt? 

Zo hebben we regelmatig residenten in huis. Of ze nu schrijven, dansen, repeteren of de laatste hand leggen aan hun volgende voorstelling, bij KAAP krijgen ze de ruimte én ondersteuning om het te doen. 

JANUARI 2020 - Nele Vereecken

Nele Vereecken is theatermaker, auteur en acteur. Ze is niet vies van controversie en net dat maakt haar projecten interessant. Zonder te schofferen legt ze de vinger op open wonden. Zo maakte ze in 2016 de voorstelling 21 Secolo, waarin 11 acteurs met een beperking de vluchtelingenproblematiek interpreteerden. 

In januari streek ze neer in Brugge om te werken aan haar nieuwe voorstelling ‘angel’. In ‘angel’ laat Nele haar verbeelding los op een belangrijk hedendaags politiek figuur.  

We mochten even binnen bij de repetitie om enkele vragen stellen.

Je maakt een voorstelling over je verbeelding omtrent Merkel?  

NELE: Ja, ik heb jaren een bepaalde fascinatie voor deze machtige vrouw. Ze is ook mysterieus. Ik heb heel lang gedacht dat ik er niets mocht mee doen. Ik wou die graag eens ‘spelen’. Maar wie ben ik? Waar haal ik de pretentie om Merkel, de machtigste vrouw van Europa te portretteren? Dus toen begon ik mezelf vragen te stellen. Ik heb er veel met Mieke Verdin over gepraat. Ik wou Merkel graag ‘opvullen’ met mijn fantasie. Ik ben toen met Felix Ensslin in Keulen gaan praten, hij is regisseur & dramaturg verbonden over aan Agora theater in Sankt Vith, waar we in première gaan. We vroegen ons af waarom bepaalde politieke figuren het helemaal niet moeilijk vinden om te liegen. En waarom we als theatermaker toch vaak de waarheid portretteren, de politieke correctheid. Dat is natuurlijke een reactie op het politieke schouwspel, de dramacratie. Er zijn nu eenmaal meerderde realiteiten, waarheden. En er is een verschil tussen de leugen als in ‘fake news’ die zegt dat er maar één realiteit is en de verbeelding die zich oorsprong vindt, volgens mij, in een zoektocht naar mogelijkheden. De verbeelding gaat over de aanvaarding van die meerdere realiteiten. Aan de hand van vele gesprekken hebben we langzaam een kader gebouwd. En ik heb Joachim Robbrecht gevraagd om te schrijven voor deze gefabuleerde ‘angel’, die een andere ‘Angela Merkel’ zou kunnen zin. 

Er is heel weinig geweten over de privé van Merkel. En zo hoort het ook. Ik vind niet dat je als politieker mee moet doen aan tv programma’s of huilend kunt vertellen op de radio over uw familie... Je bent die politieke machine. Dat is Merkel ook echt. Natuurlijk vraag ik me wel af wie de vrouw er achter is maar een realistische documentaire interesseert me niet. Het klinkt raar maar dan vind ik het eerlijker naar haar toe om mijn verbeelding op haar los te laten. Vandaar dat het personage ‘angel’ heet en niet ‘angela merkel’. 

De verbeelding rond Merkel? 

NELE: Nu we het over een politiek figuur hebben vind ik het spannender om vanuit beelden te vertrekken. Er is wel tekst maar die is ontstaan vanuit de beelden die we op scene gemaakt hebben, niet omgekeerd.Ik heb een liefde-haat relatie met woorden, hoewel ik er steeds naar terug grijp. Beeldende kunst ontroert me nu meer omdat die, volgens mij, geen oordeel velt en alles open laat. Misschien komt het ook door de tijd waarin we leven, waarin alles met woorden plat geslagen wordt, woordenmoeheid. Tegelijk hebben we nood aan nieuwe verhalen. 

Hoe heb je je voorbereid op deze voorstelling?

NELE: Ik heb heel veel gelezen, veel geresearched. Met heel veel mensen gebabbeld. Daarnaast ook wel gewoon mijn intuïtie gevolgd, ik heb er zaken bij betrokken die ik vanuit mijn verbeelding met haar associeer. Ik heb biografieën gelezen over haar. Ook van voor de periode van “Wir schaffen das”, want dat is een heel ander verhaal dan na “Wir schaffen das”. Daarvoor werd heel haar carrière bekeken vanuit  de val van de muur. De biografie van na wir schaffen das verklaart al haar beslissingen en haar zijn vanuit die hele zin. Maar als je er over denkt, gaat wir schaffen das ook over een bepaald soort muur, het doorbreken van een grens. Ze wou haar eigen volk mee krijgen. De eerste was te snel, te tweede was te snel, maar beslissingen zullen altijd te snel of te traag zijn voor iemand of een bepaald volk. Denk ik. Zo’n reflecties durf ik wel maken verkleed op een podium, ik heb mijn idee wel over wat dingen, maar ik zou die nooit zo maar verkondigen denk ik. 

Wat zou je nooit zeggen?

NELE: Nou ja, ik ben geen politieker. Maar ik vind dat er bijvoorbeeld teveel getwitterd wordt. Daar heb ik het echt moeilijk mee. Ik vind het problematisch. Dat bedoel ik met teveel woorden. Niets stelt nog iets voor. Ik zou graag hebben dat mensen een week nadenken en per week één tweet versturen. Echt nadenken. Op de scene kan ik dat wel zeggen, maar in het echt zou ik dat nooit doen. Omdat ik dan weer een mening verkondig. Ik vind dat er teveel gepraat wordt, ik ben nu zelf ook meer op zoek naar beelden die woorden vervangen.

Het is niet de enige vrouw die wordt geportretteerd in angel. 

NELE: Klopt. Ik ben fan van Merkel, Merkel is fan van Catharine de Grote. Angel – het personage - speelt op een bepaald moment dat ze Catharina is, met een groot banket aan tafel. Ze speelt koningin… binnen die verbeelding komen er eigenlijk allerhande personages te pas. Joachim kanaliseert in zijn tekst ook wel andere machtige vrouwen uit de geschiedenis. Ik speel dus constant andere rollen. Ik vind het best eng om alleen op scene te staan, maar het past inhoudelijk bij de voorstelling. Gelukkig heb ik rond mij wel een hoop mensen die meedenken, ervoor zitten, schrijven, bouwen, etc. Het is een groepscreatie.  

Wat kwam er voor je residentie hier bij KAAP?

NELE: Hiervoor zaten we in Amsterdam en dat was nog heel onderzoekend. Om te zien welk spoor we wilden volgen… als je zoiets doet rond een politiek figuur, is dat heel breed, echt nog zoeken. Hier hebben we wel de richting gevonden. Hiervoor was het nog abstract. Nu hebben we wel de combinatie van vorm en inhoud. We hebben een duidelijke richting en kader. De dingen beginnen op z’n plooi te vallen. 


Angel speelt op zaterdag 23 april in KAAP | Brugge. 

Voorstelling van en samen met: Nele Vereecken, Joachim Robbrecht, Sven Roofthooft en Mieke Verdin

Waar haal ik de pretentie om Merkel, de machtigste vrouw van Europa te portretteren?

Nele Vereecken

Meer nieuwsberichten Ontdek alle andere artikels

KAAP komt terug... en jij?

KAAP komt terug... en jij?

KAAP komt terug... We kunnen niet wachten om opnieuw plannen te maken. Daarom hebben we - misschien tegen beter weten in - ons voorjaarsprogramma* uitgewerkt.

Na de make-over in Oostende is het tijd voor een take-over in Brugge. We slaan onze tenten op in de voormalige site Van Marcke. Residenten zullen er opnemen, creëren en presenteren voor het gebouw definitief tegen de vlakte gaat. In de mate van het mogelijke zetten we graag de deuren open. Daarnaast nodigen we ook enkele producties, artiesten, auteurs en muzikanten uit om het voorjaar mee in te kleuren…

Uiteraard hebben we ook een topprogramma voorzien in Oostende! Daar is onze zaal al sinds vorige zomer startensklaar voor muziek, literatuur en alles daar tussenin!

We wachten weliswaar nog even met de ticketverkoop, maar hou zeker onze website en social media in de gaten voor alle updates!

* onderhevig aan wijzigingen (misschien voegen we toe, misschien ook niet)

Beyond Vision - een podcast van KAAP

KAAP lanceert binnenkort de podcast 𝘉𝘦𝘺𝘰𝘯𝘥 𝘝𝘪𝘴𝘪𝘰𝘯, waar we dieper ingaan op onderwerpen die zich in de schaduw van ons bewustzijn bevinden, halthoudend tussen dode hoek en taboe...

De eerste aflevering gaat in op 'ziek zien', met Nadia de Vries en Tessel Veneboer en muziek van Mariske Broeckmeyer.

LUISTER NU

mo(nu)ment - de publicatie

Deze zomer hebben we samen met Mu.ZEE acht monumenten opgericht in Oostende.  Zonder grote evenementen maar dankzij... (Lees meer)

We sluiten (opnieuw) even de deuren

We sluiten (opnieuw) even de deuren

Ten gevolge de nieuwe maatregelen vanuit de Vlaamse Overheid sluiten wij tot nader order opnieuw even de deuren. 

We betreuren niet zozeer de beslissingen die nu werden genomen, maar vooral de situatie waar iedereen zich nu in bevindt. We zijn niet alleen, dat beseffen we zeker en we gaan ons ook niet in de slachtofferrol werpen wetende dat er zoveel mensen nu fysiek strijden tegen corona.

Wij sluiten dus met geheven hoofd de deuren om hopelijk in een betere tijd opnieuw te kunnen openen. Zoals steeds betalen wij tickethouders terug, we rekenen op jouw begrip ons hiervoor de nodige tijd te geven. Bij vragen kan je ons altijd bereiken via info@kaap.be.

Afgelast: 

 • Nordmann - 07/11 --> 26/02!
 • Fred Van Hove (film) + Farida Amadou, Hanne De Backer, Audrey Lauro & Stan Maris - 08/11
 • Jazz Brugge - 13-15/11
 • Allez, Chantez! - 17/11
 • angel - Nele Vereecken - 19/11
 • KAAP Noord - auteurs boven de grens - 22/11
 • Spare Time Work - buren - 25/11
 • Tiresias op de planken - Gaea Schoeters - 27/11 --> online 29/11!
 • Han Bennink + Terrie Ex - 29/11
 • Reservoir Ghosts - 02/12
 • Herrie - Maja Westerveld - 02/12
 • Langweile - Monokino - 04/12
 • Onder ons met Luuk Gruwez en Johan De Boose - 06/12  --> online 06/12!
 • Aruan Ortiz Trio - 06/12
 • The Dead Ladies Show - 12/12
 • Allez! Chantez - 15/12
 • Duivels schrijverspaar Jeroen Olyslaegers en Nikkie Van Lierop - 18/12 --> online 20/12!
 • Kaja Draksler Octet - 20/12
 • The Dead Ladies Show - 06/01
 • No Tongues - 10/01/2021
 • Alex Koo Identified Flying Object ft. Ralph Alessi - 17/01 (nieuwe datum volgt!)
 • Robin Verheyen Quartet - 20/01

Verder rest ons niets te zeggen dan... KAAP calm and carry on! Hou het veilig gastjes!